DEARBORN - Het Amerikaanse autoconcern Ford heeft in het eerste kwartaal het verlies beperkt tot 800 miljoen dollar. Daarmee overtrof het concern de verwachtingen van analisten.

Het verlies werd teruggebracht door kostenbesparingen en sterke verkopen van nieuwe modellen, zo verklaarde Ford woensdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Per aandeel kwam het verlies uit op 6 dollarcent, terwijl analisten op de effectenbeurs in New York vooraf rekening hadden gehouden met 15 dollarcent.

Ford boekte vorig jaar in het eerste kwartaal een winst van 1,06 miljard dollar, maar toen had 's werelds op een na grootste autofabrikant nog geen last van een inzakkende automarkt in de VS.

De neergang begon in het tweede kwartaal van vorig jaar. Ford heeft sindsdien vier achtereenvolgende kwartalen verlies geleden. Het concern belandde in de laatste drie maanden van het vorige jaar zelfs voor bijna 5,1 miljard dollar in de rode cijfers. Dit was toen inclusief een voorziening van 4,1 miljard dollar voor een ingrijpende reorganisatie, die ten koste gaat van 10 procent van de werkgelegenheid.

Bill Ford, die vorig jaar de leiding overnam van Jacques Nasser, verwacht dat zijn concern dit jaar zal kunnen profiteren van de verbetering van het economische klimaat. Daarmee toonde hij zich optimistischer dan voorheen.

De omzet van Ford kwam uit op bijna 39,9 miljard dollar, 6 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2001. In de VS bedroeg de omzet 23,1 miljard dollar.