Alle concurrenten hebben kort geleden nieuwe generaties van hun middenklassers gepresenteerd, dus Audi komt in 2015 met de nieuwe A4.

Audi blijft voorzichtig, want momenteel rijdt de auto nog rond als 'mule', de techniek van de nieuwe auto onder een oud koetswerk. Wellicht komt dat doordat de spionagefotografen enkele maanden geleden al een prototype spotten, terwijl het merk uit Ingolstadt dat nog helemaal niet wilde.

Sommigen denken ten onrechte dat de nieuwe A4 zoals zo veel producten van de Volkswagen Group het MQB-platform krijgt. In tegenstelling tot de nieuwe Passat staat de A4 echter op het MLBevo-platform. Met dit platform gaat Audi Mercedes achterna. De C-klasse is door een nieuwe basis met hoogwaardige materialen namelijk zo'n 100 kg lichter geworden, en het merk met de ringen wil hetzelfde bewerkstelligen bij de A4. De grotere stijfheid moet bovendien de rijeigenschappen verbeteren.

Het motorenpalet van de A4 zal niet schokkend wijzigen. We denken aan vier- en zescilinder TSI's en TDI's. Zelfs voor de RS4 verwachten insiders een V6, net als in de oer-RS4 met twee turbo's. Dat zou betekenen dat Audi na twee generaties definitief afscheid neemt van de RS4 met V8.

We verwachten dat de nieuwe Audi A4 in 2015 bij de dealers verschijnt. Het merk komt ook al vrij snel met een plug-inhybride-versie, belangrijk voor de Nederlandse leasemarkt.

Bekijk foto's van het prototype van de nieuwe Audi A4 in groot formaat