Audi is hard bezig met het ontwikkelen van z'n grootste SUV, de Q7. De Volkswagen Group gaat de technische basis van die auto naar verluidt voor tot wel zeven auto's gebruiken.

Waarschijnlijk kiest Audi voor een showdebuut op de salon van Parijs in oktober, al is ook een Amerikaanse show als de LA Auto Show (november) of de NAIAS (januari) een optie.

Audi gaat de nieuwe MLB-structuur voor de Q7 gebruiken. Deze bevat veel aluminium, waardoor het gewicht van de SUV volgens insiders met zo'n 300 kg zal dalen. Dat heeft een gunstige invloed op het verbruik en de rijeigenschappen. Onder de kap verwachten we zes- en achtcilinders. Ook komt er een plug-inhybride.

Andere SUV's

De Q7 gaat z'n genen doneren aan flink wat andere SUV's, aldus Autocar. Die komen vanaf 2017. In dat jaar is het namelijk tijd voor de nieuwe Porsche Cayenne (met designinvloeden van de 918 Spyder), de Bentley Falcon en de nieuwe Volkswagen Touareg.

In 2017 komt ten slotte ook de Audi Q8. Dat wordt een rivaal voor de Range Rover Sport en de BMW X6. Deze auto komt prijstechnisch duidelijk boven de Q7 in het gamma. Het wordt de A8 onder de SUV's, een auto die met het oog op statusgevoelige landen als China en Rusland wordt ontwikkeld. Waarschijnlijk komt er ook een RS-versie.

In 2018 komt mogelijk de sportiefste Porsche-cross-over tot nu toe op de markt, de Cayenne Coupé. Die gaat in dezelfde vijver vissen als de Audi Q8. Het licht moet echter nog definitief op groen voor die Porsche. De Lamborghini Urus maakt in datzelfde jaar het zevental compleet.

Bekijk foto's van de Audi Q7 in groot formaat