Het Nederlandse wagenpark wordt rap schoner. De uitstoot van nieuwe auto’s die in 2013 werden ingeschreven, is volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) liefs 8 procent lager dan die van nieuwe auto’s in 2012. 

Daardoor is de uitstoot van het nieuwe wagenpark in Nederland het laagst van heel Europa.

De onderzoekers van het EEA bekeken per Europees land de uitstoot van broeikasgas CO2 van auto’s die in 2012 en 2013 werden ingeschreven.

In elk land waren de nieuw geregistreerde wagens schoner dan het jaar ervoor, maar nergens was het verschil zo groot als in Nederland. Oftewel: de auto’s die in 2013 voor het eerst de weg op gingen waren liefst 8 procent minder vervuilend dan de wagens die in 2012 de eerste kilometers maakten.

Volgens het EEA komt dat vooral doordat we in Nederland door de economische malaise veel meer kleine auto’s hebben gekocht. Die wegen weinig en stoten daardoor vaak minder CO2 uit in vergelijking met zwaardere wagens.

Litouwers

Het nieuwe wagenpark van Nederland, oftewel de 416.000 auto’s die in Nederland werden ingeschreven in 2013, is gemiddeld genomen het schoonst in heel Europa.

Gemiddeld stoot zo’n wagen ongeveer 109 gram CO2 uitgestoten per gereden kilometer, ruim 20 gram onder het Europees gemiddelde. De Grieken en Portugezen volgen met 112 gram op gepaste afstand, de Bulgaren, Esten en Litouwers rijden juist in zware, en opvallend vervuilende auto’s rond.