General Motors (GM) en Chrysler hebben in april de verkoop op hun thuismarkt zien toenemen, terwijl Ford Motor juist minder nieuwe auto's aan de man wist te brengen. Dat blijkt uit de verkoopcijfers die de bedrijven donderdag naar buiten brachten.

De Amerikaanse verkoop van GM, het grootste autoconcern van de Verenigde Staten, steeg met 6,9 procent tot ruim 254.000 wagens in vergelijking met een jaar eerder. Vooral de verkoop van pick-uptrucks van GM nam flink toe. Bij Chrysler klom de verkoop met 14 procent tot ruim 178.000 auto's. Het bedrijf wist daarmee de sterkste verkoop voor de maand april te realiseren sinds 2007.

Bij Ford, de op één na grootste autofabrikant van de VS, daalde de verkoop met 0,8 procent tot meer dan 210.000 voertuigen. Het bedrijf zag de verkoop van de Focus met 15 procent afnemen.

Nissan had juist een goede maand met een verkoopstijging van 18 procent. Toyota Motor verkocht vorige maand ruim 13 procent meer auto's in de VS.

De verkoop van Volkswagens in de VS ging in april voor de 13e maand op rij omlaag. De verkoop van het Duitse automerk zakte met meer dan 8 procent.

Bekijk 6 foto's in groot formaat