Ford Motor is in de eerste 3 maanden van dit jaar op een lagere winst uitgekomen, onder meer omdat vanwege het strenge winterweer in de Verenigde Staten er minder auto's werden verkocht. Dat blijkt uit cijfers die de op één na grootste autofabrikant van de VS vrijdag publiceerde.

De nettowinst ging met 39 procent omlaag tot 989 miljoen dollar (714 miljoen euro) ten opzichte van een jaar eerder. De winst per aandeel viel lager uit dan analisten in doorsnee hadden verwacht. De omzet ging licht omhoog naar 35,9 miljard dollar. In Noord-Amerika was echter sprake van een omzetdaling met 5 procent.

De wereldwijde autoverkoop steeg in het afgelopen kwartaal met 6 procent tot bijna 1,6 miljoen voertuigen, maar op de Noord-Amerikaanse markt was een daling te zien met 2 procent. De Europese verkoop nam juist met 11 procent toe.

Ford handhaafde zijn verwachtingen voor een winst voor belastingen in 2014 van 7 tot 8 miljard dollar. De winst voor belastingen in het eerste kwartaal bedroeg 1,4 miljard dollar.