Eind maart maakten we kennis met de Speedback GT van David Brown Automotive. De retro-auto beleefde op Top Marques in Monaco z’n wereldpremière, en heeft inmiddels een prijs.

De Speedback GT is overduidelijk geïnspireerd op de Aston Martin DB5 uit de jaren 60, al houdt David Brown Automotive het zelf liever op ‘retro-elementen’, zonder daarbij het grote voorbeeld te noemen. Op het illustere Top Marques in Monaco was de auto voor het eerst live te bewonderen. We spraken er kort met Business Development Manager Kevin O’Sullivan, die zo vriendelijk was ons de tot nu toe onbekende prijs te verklappen: 495.000 pond, in euro's ruim 6 ton.

Voor dat aanzienlijke bedrag krijgen kopers een auto die is gebaseerd op de Jaguar XK-R, maar van een handgemaakt jasje is voorzien. De opvallende carrosserie is bijzonder langgerekt en in niets te herleiden naar de auto die als basis diende. Ook aan de detail is gedacht: speciaal voor de Speedback GT liet David Brown spaakwielen ontwikkelen in de maat 19 inch. 

Met de tweedelige achterklep is iets bijzonders aan de hand. De bovenste helft schaniert boven de achterruit en is dus bijzonder groot, terwijl het kleinere, lagere deel naar beneden schaniert. Vervolgens kan een bankje worden uitgeklapt, zodat de gelukkige Speedback-rijder met zijn geliefde vanuit de kofferbak van de zonsondergang kan genieten.

In het interieur zijn de Jaguar-invloeden duidelijk terug te zien, al krijgt het geheel wel een nóg exclusiever tintje dankzij overvloedig gebruik van leer en hout. Vooral de grote houtpanelen op de deuren zijn bijzonder te noemen. Vaak zal de David Brown Speedback GT niet te zien zijn: het Britse bedrijf wil er slechts honderd bouwen en zal daar vijf tot zes jaar over doen. 

Bekijk foto's van de David Brown Speedback GT in groot formaat