Het Japanse automerk Toyota haalt in Nederland 26.000 auto's terug naar de garage wegens mogelijke technische mankementen. Het gaat om de modellen Yaris en Urban Cruiser.

Wereldwijd gaat het om 6,76 miljoen wagens. De modellen die geproduceerd zijn tussen juni 2005 en februari 2009 zouden een probleem kunnen hebben met de stuurkolombevestiging. Toyota benadrukt dat sturen te allen tijde mogelijk blijft.

De modellen die geproduceerd zijn tussen juni 2005 en augustus 2010 kunnen een probleem hebben met het mechaniek in de stoel. Die kan gaan haperen als de stoel extreem vaak bruusk naar voren of naar achteren wordt geschoven.

Ook de de Hilux, Land Cruiser en RAV4 (gebouwd tussen juli 2007 en november 2009) kunnen mankementen bevatten. De bedrading van de stuurairbag kan door het draaien van het stuurwiel beschadigd raken, meldt de Japanse autofabrikant. In Nederland zijn er naar verwachting enkele exemplaren die hiervoor terug moeten naar de dealer. Alle eigenaren van een betrokken voertuig ontvangen persoonlijk bericht.

Het is niet de eerste keer dat Toyota een groot aantal auto's terug moet roepen. In februari werden wereldwijd 1,9 miljoen Toyota Priussen teruggeroepen wegens een probleem met de software. In Nederland ging het toen om bijna 18.900 auto's.

Imago

De afgelopen jaren liep het imago van Toyota, bekend als een van de veiligste en betrouwbaarste automerken, een fikse deuk op door uiteenlopende technische mankementen.

Ook kreeg het Japanse concern voor tientallen miljoenen aan boetes van de Amerikaanse autoriteiten omdat het te lang zou hebben gewacht met het terugroepen van auto's met een mankement.

Lees ook: Overzicht grote terugroepacties Toyota