McLaren heeft besloten de 'reservelijst' voor de extreme P1 supersportwagen te sluiten.

In totaal zijn er 375 stuks van de hybride-opvolger van de legendarische F1 verkocht. McLaren polste tijdens het ontwikkelen van de auto hoeveel gegadigden er waren en kwam tot 750 mensen die na het tonen van de concept-car in Parijs 1,5 jaar geleden interesse toonden. "Dat getal hebben we gehalveerd om tot 375 exemplaren te komen", vertelt een woordvoerder van het merk tijdens een McLaren-event.

"Logischerwijs hebben we daarmee een hoop mensen moeten teleurstellen, en nog steeds worden we wekelijks - al dan niet via onze dealers - benaderd door mensen die aangeven: 'Ik heb geld, ik ben fan, ik moet en zal een P1 hebben.' Zeker na de eerste testverslagen. Maar hoewel we ons soms afvragen of we er toch niet een klein honderdtal extra hadden moeten maken, blijven we bij onze beloofde 375."

50 man

Hij voegt hieraan toe: "Toch hebben we mensen die achter het net visten op een wachtlijst gezet. Tot we daadwerkelijk alle auto's gefabriceerd en geleverd hebben, kan het altijd zijn dat een koper afhaakt. Dat is al twee keer gebeurd, waardoor we twee andere mensen blij hebben kunnen maken. De wachtlijst staat echter op 50 man, en zo veel afzeggingen zullen er nooit komen. Daarom hebben we ook die lijst nu gesloten."

Bij het toewijzen van de auto's heeft het merk vooral gekeken naar het type klant. "Uiteraard is onze database een stuk kleiner dan die van bijvoorbeeld Ferrari, dat eist dat je al heel wat auto's van het merk hebt wil je in aanmerking komen voor een gelimiteerd model. Niettemin kennen wij klanten die bijvoorbeeld een McLaren 12C, SLR of F1 hebben. Daarnaast zijn veel van onze dealers al lang werkzaam in dit segment, zodat ze hun klanten goed kennen. We waren vooral op zoek naar mensen waarbij we het gevoel hadden dat ze de auto zouden kopen voor zichzelf, en niet om door te verkopen."

Bekijk foto's van de McLaren P1 in groot formaat