Honda ziet de nabije toekomst op de Europese markt somber in. Daarom heeft het Japanse automerk nu besloten de productie in het Engelse Swindon terug te schroeven.

Het Japanse merk gaat van drie naar twee shifts in z'n enige Europese fabriek. De maatregel gaat ten koste van 340 banen, ongeveer tien procent van het totaal.

Reuters meldt dat de productie van 2014 door deze maatregel uit zou komen op 120.000 auto's, waar dat er in 2013 nog 140.094 waren. Maar ook dat was lager dan het voorgaande jaar, want in 2012 produceerde Honda in Swindon nog 15 procent meer auto's.

Honda verdedigt de operatie met de mededeling dat het niet verwacht dat de Europese verkopen zich de komende jaren herstellen. Alleen een nieuwe Jazz zou daarbij kunnen helpen (in Europa gepland voor 2015), want belangrijke auto's als de Civic en CR-V zijn onlangs nieuw geïntroduceerd en zullen dus alleen maar lagere verkopen krijgen.

In de eerste twee maanden van dit jaar zag Honda de Europese verkopen met 10 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode in 2013.