De volgende generatie van de Toyota Yaris krijgt de beschikking over Mazda's Skyactiv-motoren.

Dat blijkt uit berichtgeving van Automotive News, dat een gesprek heeft gehad met Keishi Egawa, hoofd van Mazda's activiteiten in Mexico waar Mazda ook een productiecapaciteit heeft.

Egawa meldt dat de volgende generatie van 'Toyota's subcompact', hoogstwaarschijnlijk de Yaris, geheel door Toyota zal worden ontworpen, maar dat er onder de kap een Skyactiv-krachtbron van Mazda komt te liggen. Mazda kiest met z'n Skyactiv-blokken voor een hogere compressieverhouding en keert daarmee de trend van kleine turbomotoren de rug toe.

Een deel van de nieuwe Yarissen zal in de Mexicaanse Mazda-fabriek van de band lopen. Van de totale productiecapaciteit van 230.000 stuks, zullen 50.000 auto's een Toyota-logo op de neus dragen. Onlangs presenteerde Mazda de Hazumi, een studiemodel dat een voorproefje geeft op de nieuwe 2. Deze auto van Yaris-formaat krijgt eveneens de beschikking over Skyactiv-blokken, het is heel goed mogelijk dat dit Japanse duo gezamenlijk in Mexico het daglicht zal gaan zien.

Het is niet voor het eerst dat Mazda en Toyota op motorenvlak de handen ineen slaan. In Japan heeft Mazda een hybrideversie van de nieuwe 3 in de showroom staan. Het kleine broertje van de 6 moet een verbruik van 1 op 30,8 kunnen halen, hybride-techniek van Toyota is verantwoordelijk voor deze schone prestatie.

Bekijk foto's van de Toyota Yaris in groot formaat