De Fiat 500 krijgt met de toevoeging Turbo 100 een zeer bescheiden facelift en een sterkere Twin-Air-motor met 100 pk.

Bij de 500 MY 14, oftewel modeljaar 2014, is het belangrijkste nieuws onder de motorkap te vinden. In navolging van onder meer de Alfa Mito en Fiat 500L is ook voor de kleine 500 nu een sterkere variant van de tweecilinder Twin-Air leverbaar.

Voor de Nederlandse markt krijgt die 100 in plaats van 105 pk, waardoor de CO2-uitstoot, net als bij de overige Twin-Air-versies, laag genoeg wordt om in aanmerking te komen voor 14% bijtelling.

Het compacte turbomotortje is de verrassend sportief rijdende 500 op het lijf geschreven. Waar het gebrek aan raffinement in de 500L een serieus nadeel vormt, past de auto wonderwel bij zijn kleine driedeursbroertje.

Bij hogere toerentallen schreeuwt de auto wel érg om aandacht, maar daar krijg je ronduit pittige prestaties voor terug. De tweepitter hangt goed aan het gas, helemaal als je de sportstand inschakelt. Dan kleurt ook het nieuwe digitale instrumentarium rood op.

Onderstel

De Fiat 500 heeft een verrassend dynamisch onderstel, hij voelt wendbaar aan en ligt in bochten uiterst stabiel. De besturing is direct genoeg, maar geeft wel een kunstmatig gevoel. In de sportstand neemt de tegendruk flink toe, wat er echter niet voor zorgt dat je meer contact met de voorwielen krijgt. Deze sportiviteit wordt bovendien bekocht met een nogal harde vering; kuilen en putdeksels worden op weinig subtiele wijze doorgegeven aan de inzittenden.

Het ruimteaanbod van het interieur is erg matig. Natuurlijk is dit een kleine auto, maar een moderne A-segmenter als de VW Up heeft zowel de voor- als de achterpassagiers beduidend meer ruimte te bieden en doet ook ruimer aan.

De nieuwe, pittige Twin-Air-motor weet wat dat betreft het beste in de 500 naar boven te halen. De opgefriste 500 staat vanaf mei in de showroom, de 100 pk Twin-Air wordt later dit jaar leverbaar.

De volledige Eerste Rijtest van de Fiat 500 Twin-Air lees je in AutoWeek 11, die vanaf woensdag 12 maart in de winkel ligt. 

Bekijk foto's van de Fiat 500 in groot formaat