Na jaren van daling lijkt het einde van de tunnel nu in zicht waar het gaat om de Europese autoverkopen. Analisten verwachten dat de Europese autoverkopen in 2014 met 2 procent stijgen ten opzichte van 2013.

Dat meldt de Europese belangenorganisatie voor autoproducenten (ACEA). Op basis van de laatste maanden van 2013 is de positiviteit te rechtvaardigen: de Europese autoverkopen stegen toen ook al ten opzichte van dezelfde maanden in 2012.

ACEA-topman Philippe Varin temperde de feestvreugde wel enigszins op een persconferentie: "Voorlopig zullen de autoverkopen nog niet terugkeren naar het niveau van voor de crisis."

 

'Herstel in crisislanden'

Het herstel zal vooral afhangen van de verkopen in Frankrijk, Spanje en Italië, top-5 landen waar de crisis hard toesloeg.

Voor Nederland gaf de decembermaand veel hoop, maar dat beeld is vertekend door de grote hoeveelheid leaserijders die nog wilden profiteren van een lager bijtellingstarief. Experts verwachten dat de verkopen over 2014 ongeveer vergelijkbaar zullen zijn met 2013 in ons land.