De verkoop van nieuwe bedrijfswagens in Europa heeft in december een ware groeispurt doorgemaakt. 

In de laatste maand van 2013 werden 35 procent meer nieuwe busjes en vrachtwagens op kenteken gezet dan een jaar eerder, zo meldde de Europese brancheorganisatie ACEA woensdag.

In Nederland verdubbelde de verkoop vorige maand bijna, tot 6019 nieuwe bedrijfswagens. Zakelijke rijders anticipeerden mogelijk op belastingmaatregelen die de aanschaf van een auto dit jaar duurder maken. In Groot-Brittannië en Portugal nam de verkoop met 66 procent toe, in Spanje werden 53 procent meer bedrijfsauto's verkocht.

Met de sterke stijging kwam de totale Europese verkoop van bedrijfswagens in 2013 uiteindelijk 1 procent hoger uit dan een jaar eerder. Met 1,7 miljoen nieuwe voertuigen bleef de verkoop echter wel steken op het op twee na laagste niveau sinds 1997.

In heel 2013 trokken vooral de verkopen in Spanje en Groot-Brittannië aan. In Duitsland en Frankrijk werden 2 tot 4 procent minder nieuwe vrachtwagens en busjes verkocht. In Italië zakte de verkoop met bijna 12 procent, de Nederlandse markt kromp vorig jaar met 6,5 procent.