Er blijven hobbels optreden bij de overname van autofabrikant Fisker.

Deze week bracht de Chinese auto-onderdelengigant Wanxiang een bod uit op Fisker Automotive, dat met grote schulden kampt ten aanzien van zowel de Amerikaanse overheid als de nodige investeerders. 

Hoewel Wanxiang 25 miljoen dollar op tafel gelegd heeft en aangaf een deel van de schulden op zich te willen nemen, weigert Fisker het bod te accepteren, zo laat persbureau Reuters weten. Eerder was het merk namelijk al op vergaand niveau in gesprek met Hybrid Technology van zakenman Richard Li uit Hong Kong, die op basis van krediet hetzelfde bedrag over heeft voor Fisker.

Wanxiang heeft echter de meest ambitieuze plannen met Fisker. Zo wil men de productie van de Karma in het Finse Valmet zo snel mogelijk weer opstarten, nu deze al achttien maanden stilligt, en op termijn verschillende nieuwe modellen uitbrengen.

A123 Systems

Op een zeker moment zou Wanxiang de productie willen verplaatsen naar Michigan, naar een faciliteit van VL Automotive – het bedrijf van oud-GM-topman Bob Lutz, die met VL tevens V8-motoren in Karma’s wil lepelen om zo de Destino te maken.


Saillant maar cruciaal detail aan het hele verhaal is het feit dat Wanxiang eerder het bedrijf A123 Systems kocht, dat accu’s voor de Karma fabriceerde, waarna de relatie tussen A123 Systems en het automerk vastliep. Fisker meent dan ook dat de Chinese grootmacht deze stap ondernam om voor een lagere prijs het merk te kunnen binnenslepen.

Meeste kans

De hele situatie is inmiddels voorgelegd aan de rechter, die binnenkort moet beslissen wat er met Fisker moet gebeuren. Er zou vandaag al een zitting zijn, maar wegens een sneewstorm aan de oostkust van de VS is de zaak uitgesteld.

Het feit dat de meeste schuldeisers van Fisker meer zien in het grote geld van Wanxiang dan het feit dat Hybrid Technology met een soort kredietconstructie Fisker probeert te kopen (waardoor de schuldeisers met lege handen blijven staan), doet vermoeden dat de Chinezen het meeste kans maken op het automerk.

Overigens werden onlangs nog oprichter Henrik Fisker en enkele voormalige directieleden aangeklaagd wegens het verschaffen van misleidende informatie.

Bekijk twee foto's in groot formaat