Fiat wordt de enige eigenaar van Chrysler. Het Italiaanse autoconcern koopt de 41,5 procent van de aandelen van de Amerikaanse autoproducent.

Deze waren nog het bezit, van VEBA Trust, het gezondheidsfonds van de Amerikaanse vakbond UAW, die in de autoindustrie actief is. Fiat betaalt 3,65 miljard dollar voor de aandelen. 

Dit heeft het autoconcern woensdag in het Italiaanse Turijn bekendgemaakt. Fiat, dat al een meerderheidsbelang heeft, wilde Chrysler al lang helemaal overnemen, maar kon het niet met VEBA Trust eens worden over de prijs.

Als de transactie in de loop van de maand is uitgevoerd, krijgt VEBA nog eens 700 miljoen dollar. Het fonds betaalt voor medische zorg van gepensioneerde Chrysler-medewerkers.

De deal wordt gezien als overwinning van Fiat-baas Sergio Marchionne. Hij leidt sinds 2009 ook Chrysler. Hij kan nu Fiat en Chrysler laten fuseren, waardoor de op zes na grootste autoproducent ter wereld ontstaat. Marchionne hoopt dat beide bedrijven door de samensmelting competitiever worden en een groter wereldwijd bereik krijgen.