Het Amerikaanse Department of Energy heeft onderzoek gedaan naar de grote veranderingen die ze de komende jaren op vervoersgebied mogen verwachten. Verrassende uitkomst: in 2040 zou de traditionele benzinemotor nog steeds het overgrote deel van het wagenpark van aandrijving voorzien.

Het Department voorspelt wel dat het aandeel van de benzinemotor voor 2040 iets zal dalen. Waar deze brandstof nu in 82 procent van het Amerikaanse wagenpark verdwijnt, zal dat dan 78 procent zijn. Samen met een dalend gemiddeld verbruik lijkt dat een veel lagere totale brandstofconsumptie te beloven, maar dat valt nog te bezien. Amerikanen gaan volgens het rapport niet alleen zuiniger, maar ook meer rijden. Het aantal miles dat een gemiddelde Amerikaan per jaar aflegt zou met 30 procent stijgen.

Waar auto’s in Amerika nu gemiddeld zo’n 13,5 liter per 100 km verbruiken, zou dat in de toekomst  dalen naar een veel redelijker 7,6 liter. Volgens de overheidsinstelling spelen hybrides maar een kleine rol in de verbruiksdaling: hun aandeel gaat van 3 naar 5 procent. Plug-inhybrides en elektrische auto’s zouden ook in 2040 slechts een marginale rol van 2 procent spelen, terwijl het aandeel van dieselauto’s verdubbelt, maar dan nog steeds erg klein is.

Ten slotte komt het Department of Energy normaals met een verrassing: de brandstofprijzen zouden minder hard gaan stijgen dan eerder voorspeld. In 2040 moet een Amerikaan volgens het verslag 3,90 dollar per gallon betalen, op dit moment is dat rond de 3,23. Goed nieuws dus voor de Amerikanen dus, net iets meer dan een dollar per liter is in onze ogen nog steeds niet overdreven duur.