AMSTERDAM - Mocht Fisker weer opnieuw auto’s gaan bouwen, dan zal dat niet in de VS zijn, de thuisbasis van het merk. Dat zegt een Amerikaanse senator.

Senator en voormalig gouverneur van de staat Delaware Tom Carper verwacht dat het failliete automerk Fisker geen auto’s in de VS zal gaan bouwen, mocht de doorstart succesvol zijn. Dat meldt Autonews.

Fisker is eigenaar van een voormalige General Motors-fabriek in eerdergenoemde staat en zou volgens de afspraken die de fabrikant maakte met de Amerikaanse overheid verplicht zijn om (ook) auto’s in de VS te bouwen. De Karma werd geproduceerd bij Valmet in Finland.

“Ik zie het glas graag halfvol maar zie het niet gebeuren dat Fisker auto’s in Delaware gaat bouwen”, zegt Carper. Hij denkt dat de productie buiten de VS zal gaan plaatsvinden. Op de komende NAIAS autobeurs in januari in Detroit wil hij met autoproducenten gaan praten om de fabriek in Delaware zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen.   

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse Department of Energy heeft de nieuwe eigenaar van Fisker, Hybrid Tech Holdings, beloofd een businessplan op te stellen waarbij het design en de ontwikkeling van de auto's in California blijft en de productie ‘in de VS’ zal plaatsvinden. Volgens Carper hoeven we daar dus niet vanuit te gaan. Hybrid Tech Holdings wilde niet reageren.