Het sprankje hoop dat oldtimereigenaren hadden, werd gisteravond hardhandig de grond in geboord. Het Belastingplan voor 2014 is aangenomen en dat betekent dat vanaf 1 januari alleen klassiekers van 40 jaar of ouder mrb-vrij zijn. Stichting Autobelangen wil nu de Staat aanklagen.

Het protest van circa 600 klassieker-eigenaren afgelopen maandag in Den Haag heeft de Eerste Kamer niet op andere gedachten kunnen brengen. Vanaf 1 januari worden de gewijzigde mrb-regels voor oldtimers gewoon ingevoerd.

VrijstellingOldtimer.nl heeft zich het afgelopen jaar sterk gemaakt om de regels teruggedraaid te krijgen maar ook zij vingen bot in Den Haag. “Er zijn gisteravond geen echt kritische vragen gesteld en Staatssecretaris Weekers heeft ook geen antwoorden gegeven op de vragen die wij hadden”, zegt Wouter van Embden van VrijstellingOldtimer. “Niemand wil voor deze groep opkomen.”

De laatste mogelijkheid die nu overblijft is de stap naar de rechter. “Samen met onze advocaat prof. mr. Barkhuysen gaan we met Stichting Autobelangen de Staat aanklagen. We gaan de wet rechtstreeks aanvallen en ook schadeclaims neerleggen”, stelt Van Embden.

Voor dit kostbare proces wordt nu financiering gezocht. “Via onze website kunnen mensen ons een machtiging geven om eenmalig een bedrag van minimaal 50 euro te doneren. Als we op 20 januari voldoende donateurs hebben, starten we de zaak. Zo niet, wordt het bedrag niet afgeschreven en is het definitief einde oefening.”