Mini toont in januari in Detroit de voorbode van het toekomstige topmodel: de John Cooper Works Concept.

De John Cooper Works Concept onderscheidt zich van de Mini Cooper S door 18-inch wielen met het kenmerkende design. Aan de voorzijde zien we grote luchtinlaten op de voor mistlampen gereserveerde plaatsen, speciaal gevormde luchtgeleiders, LED-koplampen en een zwarte omlijsting van de grille.

Aan de zijkant biedt de auto speciale sideskirts, aan de achterzijde tonen een bumper met een diffuser en 'flaps' voor de luchtgeleiding de sportieve intenties van de John Cooper Works Concept. Ook zien we de eindpijpen van een speciaal ontwikkeld uitlaatsystem.

De concept-car heeft de kleur Bright Highways Grey. Die kleur is het resultaat van een bijzonder lakproces: de laatste grijze deklaag wordt met de hand fijngeslepen waarna de Mini John Cooper Works Concept nog een blanke laklaag krijgt. Voor het contrast gebruikt Mini de kleur rood voor het dak, de spiegelkappen en de dakspoiler.

Verdere accenten in rood zijn het velgbed van de nieuwe lichtmetalen John Cooper Works wielen, de grote remklauwen van het sportremsysteem, de randen van de knipperlichten opzij en de contourlijnen van de front- en onderspoiler achter.

Het enige wat we nog niet weten, is wat er onder de kap ligt. Aangezien de John Cooper Works-versies traditioneel een opgevoerd blok uit de Cooper S onder de kap hebben liggen, vermoeden wij dat dit nu ook weer het geval is. De nieuwe Mini Cooper S heeft een 2,0-liter turbomotor met 192 pk onder de kap. De vorige John Cooper Works had een vermogen van 218 pk en dus moet 220 pk voor de nieuwe generatie zeker in het verschiet liggen.

De productieversie van de Mini John Cooper Works staat waarschijnlijk in de tweede helft van 2014 bij de dealers.