Vorige maand kregen me meer inzicht in de plannen die Toyota in Nederland heeft met z'n FCV, een auto die op waterstof rijdt. Vandaag leren we meer over de wereldwijde plannen van de Japanners.

Eind vorige maand kwam AutoWeek meer te weten over de plannen die de Nederlandse importeur met de Toyota FCV heeft in ons land. Of eerder, het ontbreken van die plannen. Over de komst van de auto, die op waterstof rijdt, is namelijk nog geen beslissing genomen.  De infrastructuur die nodig is voor dergelijke auto's is hier 'zo goed als onbestaand', aldus de Toyota-importeur.

Begin 2015 moet de FCV in Noord-Amerika, Japan en Toyota in de verkoop gaan. Toyota is voornemens om jaarlijks tussen de 5.000 en 10.000 exemplaren van het apparaat weg te zetten. Daarmee mikt Toyota dus niet op enorme aantallen. De auto, die in drie minuten vol te tanken is en waarmee 500 tot 700 km gereden kan worden, moet voor zo'n 75.000 euro in de prijslijsten komen te staan.

Wel verwacht Toyota dat de verkoopaantallen van waterstofauto's alleen maar zullen toenemen. "Na 2020 is waterstof gewoon een alternatief voor zuinige diesel- en benzineauto's," aldus Soichiro Okudaira, chef van Toyota's ontwikkelingsafdeling.

Bekijk 4 foto's van de Toyota FCV in groot formaat