General Motors stopt met de productie van auto's in Australië. Dat betekent automatisch ook het einde van het merk Holden.

General Motors is bezig met een enorm herstructureringsplan. Het Amerikaanse megaconcern stopt in 2015 met Chevrolet in Europa en ook Australië moet het met een merk minder doen.

Eerder al werd bekend dat het voortbestaan van Holden onzeker was. GM zou aanvankelijk in 2016 de stekker uit het van oorsprong Australische automerk trekken. Nu blijkt 2017 het jaar te zijn waarin Holden stopt.

De stap, waardoor volgens de officiële kanalen 2.900 en volgens de Australische media in total 13.000 werknemers bij dochter Holden hun baan verliezen, is een harde klap voor de autosector in het land. Eerder al kondigde Ford aan in 2016, na zo'n 90 jaar, te stoppen in Australië. Ook Toyota bekijkt de situatie in het land, waar de concerns veel last hebben van de dure dollar en hoge productiekosten. Mitsubishi vertrok al in 2008.

Volgens vakbonden staan, wanneer inclusief Toyota alle autofabrikanten Australië hebben verlaten, 50.000 banen op het spel. Dat is inclusief toeleveranciers. GM houdt overigens wel een verkoopnetwerk in de lucht. Of de export naar landen als Nieuw-Zeeland ook in stand blijft, is nog niet bekend.

GM neemt in het vierde kwartaal een last voor belastingen van 400 tot 600 miljoen dollar vanwege het stopzetten van de Australische activiteiten.

Bekijk vijf foto's in groot formaat