AMSTERDAM - Lada komt vóór 2017 met vijf nieuwe modellen: twee crossovers, een sedan, een hatchback en een SUV.

In Nederland zien we vrijwel nooit een Lada, maar in thuisland Rusland staan er vier modellen van het merk in de verkoop-top-tien. Om die goede positie te behouden, komt Lada vóór 2017 met vijf nieuwe modellen, zo meldt de voorlichter van Lada aan het Russische persbureau RIA.

Het eerste model wordt een sedan in het B-segment en de opvolger van de Priora. Van die auto komt ook een hatchback-variant, die volgens de geruchten iets hoger gepositioneerd wordt dan de bestaande Kalina. Op basis van die in 2015 te lanceren auto wordt ook een crossover gemaakt. Die staat voor 2016 gepland en moet gaan concurreren met onder andere de Ford EcoSport.

X-Ray en Niva

Voordat het zover is, komt Lada echter eerst nog met een grotere crossover in het C-segment. Die auto zou geïnspireerd zijn op de X-Ray, een vorig jaar gepresenteerde concept-car. De productieversie wordt de duurste auto in het Lada-gamma.

Tenslotte komt er – eindelijk – een opvolger voor de klassieke Niva, die sinds 2009 als Lada 4x4 door het leven gaat. De auto is al sinds 1977 vrijwel ongewijzigd in productie, en een nieuw model moet in 2017 een einde aan dat tijdperk maken.

Bekijk 6 foto's in groot formaat