AMSTERDAM - De Mercedes-Benz AMG Vision GT is alleen in de nieuwste PlayStation 3-racegame te besturen. Een Amerikaans bedrijf heeft besloten ook een stel echte exemplaren te bouwen.

Vanuit een samenwerking tussen Mercedes-Benz en gameontwikkelaar Polyphony Digital (bekend van Gran Turismo) kwam de AMG Vision GT tot stand, ter ere van het vijftienjarig bestaan van de spellenreeks. Een bedrijf uit Florida, J&S World Wide Holdings, was zo onder de indruk van het studiemodel dat men besloten heeft de futuristisch ogende auto te bouwen onder de naam 'Gran Turismo.' Op dit moment is het model alleen in de game Gran Turismo 6 te besturen.

Als basis voor de 'productieversie' wordt de Mercedes-Benz SLS AMG GT gebruikt. De 6,3-liter V8 zal dan nog steeds via zijn zeventrapsautomaat met dubbele koppeling 591 pk naar de achterwielen sturen, maar dankzij koolstofvezel bodywork moet het wagengewicht 91 kilo lager uitkomen. De makers hebben aangegeven de rijzende spoiler en de chromen lak van de concept ook door te voeren, evenals een gewijzigd uitlaatsysteem. 

Nog vier over

Vijf stuks moeten het levenslicht gaan zien: twee voor Europa, twee voor het Midden-Oosten en één voor de Verenigde Staten. Eén exemplaar is volgens het bedrijf al contractueel verkocht. De auto kost anderhalf miljoen dollar, omgerekend bijna 1,1 miljoen euro.

De vraag is wel of J&S World Wide Holdings zomaar het door Polyphony en Mercedes zelf getekende ontwerp kan gebruiken. Tegenover AutoWeek gaf een ontwerper van Mercedes' designstudio in Californië, Oliver Samson, aan dat de Vision GT ook door het Duitse merk zelf in productie genomen zou kunnen worden, mits de vraag groot genoeg is.

Bekijk 3 foto's in groot formaat