Het lijkt erop dat Volvo de critici gelijk geeft en toch afstapt van het idee van een voetgangersairbag. Andere systemen zouden het ding overbodig maken.

Mercedes’ veiligheidsbaas Hakan Ipek zei het al in 2012: de voetgangersairbag is overbodig. Inmiddels lijkt Volvo dat zelf ook in te zien: de nieuwe XC90 krijgt ‘m niet, en ook niet-SUV’s zouden er volgens ontwikkelingschef Lex Kerssemakers van verstoken blijven.

Het luchtkussen zit standaard op de Volvo V40 en moet bij snelheden tot 50 km/h een zachte landing voor onfortuinlijke voetgangers waarborgen. Dat is ook het terrein van de talloze systemen die dit soort aanrijdingen proberen te voorkomen, en de airbag daarmee volgens Kerssemakers overbodig maken. Emergency Brake Assist-achtige uitvindingen zorgen indien nodig voor een automatische noodstop, vooral bij lagere snelheden. 

Vorige week liet Kerssemakers al het één ander over de XC90 los aan Go Auto, en nu heeft ook de toekomst van de bijzondere airbag danzij zijn gesprek met de Australiërs wat minder geheimen. 

Bekijk 2 foto's van de Volvo V40 met voetgangersairbag in groot formaat