Een belangrijk tijdperk in de Lamborghini-historie is ten einde gekomen: de laatste Gallardo is van de band gerold. Daarmee is het doek definitief gevallen voor de bestverkochte Lamborghini ooit.

De laatste Gallardo was een LP570-4 Spyder Performante in de kleur Rosso Mars. De auto was bestemd voor een privéverzameling. De Lamborghini Aventador is nu tijdelijk het enige model dat uit de fabriekspoorten in Sant'Agata Bolognese rolt.

Lamborghini heeft in totaal 14.022 Gallardo's gebouwd. Daarmee is het één van de succesvolste supercars ooit. Door de introductie van de Gallardo groeide de jaarproductie van Lamborghini van 250 naar 2.000 stuks per jaar.

Het Italiaanse sportwagenmerk introduceerde z'n instapmodel op de salon van Genève in 2003. De eerste Gallardo had een 5,0-liter V10 met een vermogen van 500 pk. Nog voor de facelift steeg dit vermogen naar 520 pk.

In 2008 volgde een facelift waarbij de Gallardo een 5,2-liter V10 met een vermogen van 560 pk kreeg. De Superleggera en latere edities schopten het uiteindelijk tot 570 pk.

Lamborghini bouwde niet minder dan 32 versies van de Gallardo. Vooral de Gallardo LP550-2 Valentino Balboni viel daarbij op, omdat dit de eerste Gallardo met achterwielaandrijving was.
Liefhebbers van 'betaalbare' Lamborghini's hoeven niet te wanhopen: in 2014 komt het merk met een opvolger, de Cabrera.