Het jonge Chinese merk Qoros heeft erg goed gescoord bij de EuroNCAP-crashtest. De Qoros 3 sedan behaalde de volle 5 sterren en is een van de veiligste auto's ooit getest in zijn klasse.

De Qoros 3 sedan is de eerste Chinese auto die de maximale EuroNCAP-score haalt en maakt zo een einde aan de serie van slechte crashtests van onder andere het Chinese merk Landwind. Qoros ging dan ook niet over een nacht ijs en trok veiligheidsexpert Roger Malkusson (ex-Saab) aan om te zorgen voor een zo veilig mogelijke auto.

“We hebben heel lang toegewerkt naar dit resultaat. Het veiligheidsteam bestaat uit experts uit een groot aantal verschillende landen en de focus lag op een technisch uitstekende auto die maximale veiligheid zou bieden. We zijn ontzettend trots op de maximale score”, aldus Malkusson.

Beste score van 2013

De Qoros 3 sedan behaalde de beste EuroNCAP-totaalscore van 2013: 88%. De auto is standaard uitgerust met voor- en zijairbags, gordijnairbags voor en achter, dubbele gordelspanners en anti-whiplash-hoofdsteunen, daarnaast is de auto voorzien van ABS, remassistent en ESP. 

De totaalscore van 88% is onderverdeeld in de categorieën inzittendenbescherming (95%, weegt voor 50% mee in de totaalscore), bescherming voor kinderen (87%, weging 20%), voetgangersbescherming (77%, weging 20 procent) en veiligheidssystemen (81%, weging 10%).  

Slowakije

De Qoros 3 komt later dit jaar op de markt in China. De auto komt ook in kleine aantallen naar Slowakije maar is niet bedoeld voor West-Europa. Wij krijgen over ongeveer twee jaar een hatchback, stationwagon en/of cross-over voorgeschoteld, die hun basis delen met de 3. We kunnen ervan uitgaan dat het op veiligheidsgebied ook met deze modellen wel goed zal zitten.

Bekijk foto's van de Qoros 3 in groot formaat