In 2014 zullen de autoverkopen met 415.000 verkochte exemplaren zo'n tien procent hoger uitvallen dan de 375.000 waar we dit jaar op eindigen, zo luidt de prognose van Aumacon, een Leids kennisbureau voor de autobranche.

Volgens Aumacon zal de autosector ook volgend jaar nog last blijven ondervinden van de matige kooplust van de consument, toch wordt er een stijgend verkoopvolume verwacht. Dat zit hem volgens het kennisbureau onder in het consumentenvertrouwen dat niet verder terugloopt.

Verder zouden er extra impulsen vanuit de vervangingsvraag komen. Aumacon-directeur Clem Dickmann licht het een en ander toe. “2010 en 2011 waren relatief goede jaren voor de autoverkoop, dus daarvan kunnen in het komende jaar de vruchten geplukt worden.”

Terugkeer compacte middenklasse

Daar komt bij dat de zakelijke rijder ook in 2014 nog kan profiteren van bepaalde gunstige voorwaarden omtrent bijtelling en de bpm. "Besparen op de auto kan ook betekenen dat de aanschaf van een nieuwe, kleinere auto al met al juist voordeliger uitpakt dan doorrijden met een te grote, onzuinige auto”, aldus Dickmann.    

Opvallend is de terugkeer van het C-segment (de klasse van de Volkswagen Golf), jarenlang ondergesneeuwd door de A- (Toyota Aygo) en B-segmenters (auto's als de Ford Fiesta). Voor het eerst sinds 2005 gaan de auto's uit het C-segement naar verwachting weer de top van de verkooplijsten domineren. De vraag naar kleinere auto's zal nog wel altijd ten koste gaan van de grotere auto's in bijvoorbeeld het D-segment (bijvoorbeeld de Volkswagen Passat).

Volgens Aumacon is in 2014 één op de tien nieuwe auto's een hybride. De verkoop van volledig elektrische auto's zal blijven steken op 1.000 stuks, alsnog een aanzienlijke toename vergeleken met de 675 stuks waar we naar verwachting dit jaar op uitkomen. De vraag naar auto's op lpg zal daarentegen met zo'n 16 procent afnemen tot 1.900 stuks. Auto's die aardgas lusten, zullen iets aan terrein willen. Daar wordt een stijging van een kleine 5 procent verwacht.

Bekijk drie foto's in groot formaat