Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Mercedes GLA onthuld

Nieuwe Mercedes GLA onthuld

Ook Mercedes mengt zich in de steeds voller wordende markt met compacte cross-overs. De auto waarmee het merk uit Stuttgart de BMW X1 en Audi Q3 hoopt te verslaan, heet GLA en staat vanaf volgend voorjaar bij de dealers.

De GLA is 4,41 meter lang, 1,80 m breed en 1,49 m lang en is technisch gebaseerd op de A-klasse. Met een Cw-waarde van 0,29 is hij behoorlijk gestroomlijnd voor een auto uit dit segment, wat een gunstig effect heeft op het brandstofverbruik.

Die waarde wordt onder andere bereikt door de montage van een achterspoiler, vlakke bodemplaat, diffuser en afdichtingen in de voorbumper rond de radiateur en koplampen.

Daarnaast is er veel gedaan om het windgeruis te beperken, onder meer door extra afdichtingsmateriaal rond de achterklep en een aangepaste bevestiging van de buitenspiegels.   

GLA

Het GLA-gamma trapt af met de GLA 200, voorzien van een 1,6-liter viercilinder turbomotor van 156 pk en 250 Nm. Mercedes geeft nog geen waarde op voor het gemiddelde brandstofverbruik.

Dat doet het wel voor de GLA 250 met tweeliter viercilinder van 211 pk. Die verbruikt elke 100 km 7,1 liter Euro95, wat overeenkomt met een CO2-uitstoot van 151 g/km. Als 4Matic heeft hij een top van 235 km/h, 0-100 is in 6,5 seconden.

Bij de diesel zijn er de GLA 200 en 220 CDI. De eerste is goed voor 136 pk en 300 Nm, afkomstig uit een 2,2-liter vierpitter. Dat blok ligt ook in de GLA 220, dan levert-ie 170 pk en 350 Nm. Het gemiddelde brandstofverbruik van de eerste bedraagt 4,3 l/100 km (CO2 114 g/km). Wat de GLA 220 verbruikt, is nog niet bekend.

Schakelen

Standaard zijn de GLA’s voorzien van een start/stop-systeem, op schakelgebied is er keuze uit een handbak met zes versnellingen of een zeventraps DCT-automaat met dubbele koppeling. Die versnellingsbak zit ook in de GLA 250, GLA 220 CDI en de versies met 4Matic-vierwielaandrijving. 4Matic is op alle versies leverbaar behalve de GLA 200.

De Mercedes GLA zit ook  vol met veiligheidssystemen, waaronder Collision Prevention Assist Plus. Deze adaptieve remassistent is in staat om, in samenwerking met de adaptieve cruise control, remingrepen te doen tot een snelheid van 200 km/h – mocht de bestuurder niet tijdig reageren.

Extra's

Op info- en entertainmentgebied is er volop keuze, met onder andere Siri-stembesturing, Glympse (waarmee je je locatie kunt delen met anderen), Facebook, Twitter, internetradio en Garmin-navi met real time verkeersinformatie via internet.

De Mercedes GLA maakt komende maand z’n debuut op de IAA in Frankfurt. Vanaf eind november is de auro te bestellen bij de dealers en in maart 2014 worden de eerste auto’s afgeleverd.       

Aanbevolen artikelen