Elektrische laadpalen langs de snelweg komen niet in beheer van de tankstations.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald in een zaak die pomphouders hadden aangespannen tegen de staat.

De overheid heeft de exploitatie van de laadpalen gegund aan onder meer ANWB, Liander en Fastned. 

De Vereniging Particuliere Rijkswegvergunningen van Tankstations (VPR) had de Nederlandse Staat gedagvaard omdat de tankstationhouders het exclusieve recht op het uitbaten van deze palen zouden hebben, in elk geval tot 2024.

Het bedrijf Fastned mag laadpalen voor elektrische auto’s langs de snelwegen exploiteren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald in een kort geding dat 26 exploitanten van benzinestations hadden aangespannen tegen de Nederlandse Staat.

Die afspraken gaan echter alleen over fossiele brandstoffen en niet over elektriciteit, zo oordeelt de rechtbank. De ontwikkeling van nieuwe technieken mag niet afhankelijk zijn van bestaande exploitanten.

Bovendien weegt de rechtbank zwaar aan het feit dat de tankstationhouders vrjiwel geen belangstelling hebben getoond voor het uitbaten van snellaadpalen.

Teleurgesteld

De VPR is teleurgesteld over de uitspraak. "Je probeert je gelijk te halen, omdat je ervan overtuigd bent dat je dat ook hebt", zegt Karin Kok, voorzitter en woordvoerder van de VPR.

De organisatie weet nog niet of er verdere stappen worden ondernomen. "We gaan het vonnis eerst goed bestuderen en overleggen met onze leden", aldus Kok.