Volvo komt met een aantal primeurs op veiligheidsgebied die voor het eerst geleverd gaan worden op de nieuwe XC90 die eind volgend jaar verschijnt.

Het gaat om drie systemen: 'Pedestrian Detection in darkness', 'Road edge and barrier detection with steer assist' en 'Adaptive Cruise Control with steer assist'.

Het eerste systeem is vergelijkbaar met de automatisch afremmende systemen die we al kennen, maar werkt ook in het donker. Ondanks de naam detecteert het systeem niet alleen voetgangers, maar ook fietsers en andere voertuigen.

'Road edge and barrier detection with steer assist' stuurt, zoals de naam al aangeeft, bij als de auto van de weg lijkt te raken. Systemen die detecteren als de auto over de streep gaat bestaan al, maar dit zou ook werken als de rand van de weg niet gemarkeerd is.

Verkeersstroom

'Adaptive Cruise Control with steer assist', tenslotte, remt niet alleen af als het voorgaande voertuig dat doet, maar stuurt ook min of meer dezelfde kant op. De auto volgt dus als het ware automatisch de verkeersstroom in zowel snelheid als richting.

De verbeterde versie van het automatische remsysteem wordt ook toegepast op de automatisch inparkerende Volvo’s waar de Zweden onlangs mee kwamen. Dit systeem zorgt ervoor dat de auto niet alleen automatisch een vak indraait, maar dat vak ook zelf uitzoekt.

Bekijk 9 foto's in groot formaat