Vorige week presenteerde Audi een nieuwe LED-techniek die de naam Matrix gaat dragen. Het systeem debuteert op de aankomende gefacelifte A8. Het ziet er naar uit dat de Matrix-lampjes aan de neus van de Amerikanen voorbij zal gaan.

De nieuwe lichttechniek bestaat uit individuele diodes die met behulp van camera's bepaalde plekken niet of minder verlichten. Mocht een van de camera's of sensoren een tegenligger waarnemen, dan wordt dat stuk minder fel verlicht. Het systeem haalt zelfs informatie uit de ingestelde route op het MMI-systeem. Als je je afslag nadert, buigen de diodes hun lichtbundel al opzij.

Het ziet er echter naar uit dat de Amerikanen er geen gebruik van zullen gaan maken. Het Matrix-systeem zorgt ervoor dat het grootlicht in theorie altijd aan staat, een dimlicht-instelling zal niet meer mogelijk zijn. Dat is een probleem voor Audi, want In de Verenigde Staten sinds 1968 een wet van kracht is die het auto's verplicht om zowel over groot- als dimlicht te beschikken. De NHTSA, die de Amerikaanse verkeersveiligheid in de gaten houdt, zegt volgens de website Autonews niet van plan te zijn om de wetgeving te veranderen.

Bekijk 5 foto's van Audi's Matrix-LED verlichting in groot formaat