Audi presenteert vrijdag een complete nieuwe verlichtingstechniek: Matrix LED.

Eind dit jaar verschijnt de vernieuwde A8 op de markt en Audi grijpt deze introductie aan om een nieuwe verlichtingstechniek te presenteren. Onder de naam Matrix LED gaat Audi lichtunits voeren waarin de lichtbalken zijn opgedeeld in een groot aantal individuele diodes die samenwerken met lenzen of reflectoren.

Een speciale aansturingsunit moet ervoor zorgen dat de kleine diodes afhankelijk van de (rij-)omstandigheden worden geactiveerd, gedimd of juist worden uitgezet.  Een bijkomend voordeel is dat er voor de nieuwe koplampen geen draaimechanismen meer nodig zijn.

Minder bewegende delen betekent natuurlijk minder slijtage. In de aankomende A8 beschikt elke lichtunit over 25 LED-lampen. Per vijf zijn ze gegroepeerd in een reflector. De techniek maakt het mogelijk om met grootlicht te rijden zonder tegenliggers te verblinden.

Speciale camera's nemen tegenliggers waar, op basis daarvan wordt het gebied waarin de tegenligger zich bevindt minder sterk verlicht. Als de tegenligger dichterbij komt worden de lichten verder gedimd of zelfs uitgeschakeld. Alles om het aankomende obstakel heen blijft echter wél verlicht.

Koplampen

Verder beschikken de nieuwe koplampen over een soort markeerfunctie. Het optionele night vision-assistentiesysteem is met infraroodcamera's in staat voetgangers vóór de auto te herkennen. Als een voetganger te dichtbij komt, wordt diegene met drie lichtflitsen van de lampen gewaarschuwd.

Ook de bestuurder is nu op de hoogte van de aanwezigheid van het persoon. De Audi-technici zijn nog langer aan het brainstormen geweest en komen met nieuwe afslagverlichting. Informatie uit het MMI-navigatiesysteem maakt het mogelijk dat de lampen al voor het stuur bewogen is de kant van de afslag opschijnen.

Bekijk foto's van de Audi A8 in groot formaat