Eerder dan de Japanse autofabrikant Mazda wilde, zijn de officiële informatie en foto's van de nieuwe Mazda 3 op internet beland.

De website Autoforum.cz had de primeur te pakken. We zien bij de specificaties dat de nieuwe 3 4,46 meter lang is en 1,80 meter breed. Dat is 40 millimeter meer dan voorheen. Tegelijkertijd is de 3 20 millimeter lager, dus dat zorgt voor een gespierder aanzien. De wielbasis groeit ook, van 2,64 naar 2,70 meter. Dat zorgt ongetwijfeld voor meer binnenruimte.

De bagageruimte heeft een inhoud van 350 liter. Mazda heeft volgens de Tsjechische site nieuwe stoelen ontwikkeld die extra weinig trillingen doorgeven. Er zijn nieuwe, chique materialen in het interieur beschikbaar. Denk aan speciaal leder met contrasterende stiksels en ook panelen met pianolak.

Ook aan de onvermijdelijke hulpsystemen is gedacht. Zo komt er een head-up display (Active Driving Display) beschikbaar, met belangrijke gegevens goed in het zicht van de bestuurder. Op de middenconsole bevindt zich de bedieningsknop voor het 7-inch display op het dashboard. Voorzieningen als Rear View Monitoring zijn nu ook beschikbaar in Mazda's compacte middenklasser.

1.5 SkyActiv

Belangrijk is de nieuwe basismotor, een 1.5 SkyActiv met een vermogen van 100 pk. Het maxiumumkoppel is 160 Nm. Deze versie weegt 1.190 kg volgens de gelekte specificaties, dus in combinatie met een start-stopsysteem moet een laag verbruik in het verschiet liggen. Juist over de CO2-uitstoot doet Mazda nog geen uitspraken in de gelekte infomatie. Jammer, maar wij vermoeden dat er absoluut een versie met lage bijtelling in het vat zit.

Er is ook een 2.0 SkyActiv motor met vermogens van 120 of 165 pk. Die laatste versie heeft ook het i-Eloop systeem dat in de 6 debuteerde. De enige dieseloptie is voorlopig een 2.2 SkyActiv-D met 150 pk en 380 Nm. Standaard hebben alle 3's een handgeschakelde zesbak, een zestrapsautomaat is een optie op de 2.0 SkyActiv-G 120 pk en de turbodiesel.

Vanavond volgt alle informatie over de nieuwe 3. Het showdebuut vindt plaats op de IAA in Frankfurt. We verwachten de nieuweling voor de jaarwisseling nog bij de dealers.

Bekijk de officiële foto's van de Mazda 3 in groot formaat