Stichting E-laad wil dat eigenaren van elektrische auto’s binnenkort bij publieke laadpalen stroom naar keuze kunnen tappen.

De stichting begint daarom samen met netbeheerder Enexis een pilot in Noord-Brabant. De pilot start na de zomer en wordt eind 2013 geëvalueerd. Tijdens het project wordt bekeken of binnenkort bij alle publieke oplaadpunten van leverancier gewisseld kan worden.

Consumenten kunnen dan hun eigen energieleverancier kiezen en meenemen als ze hun auto bij een publieke laadpaal opladen.

Zo kan iemand die het liefst stroom uit windenergie wil gebruiken, zijn elektrische auto altijd op windstroom laten rijden. Volgens de stichting krijgen lokale en kleine initiatieven zo een kans om duurzame stroom aan elektrische rijders te leveren.

Niet alleen

De stichting hoopt dat energieleveranciers aan de proef mee gaan doen. “Deze innovatie kunnen wij niet alleen. Wij vragen andere partijen om ons te helpen. Zo krijgen duurzame initiatieven de kans om niet alleen onze huizen van groene stroom te voorzien, maar ook onze elektrische auto’s op zon of wind te laten rijden”, zegt directeur Onoph Caron.

Stichting e-laad beheert 2500 publieke oplaadpunten in Nederland. In Noord-Brabant staan 213 laadpalen en komen er binnenkort nog 71 bij.