De SUV had het de laatste tijd toch enigszins moeilijker gekregen tegen de nieuwere concurrenten, maar ze kunnen in Beieren opgelucht ademhalen. De nieuwe BMW X5 is gelanceerd.

De nieuwe BMW X5 heeft een grotere grille met de bekende dubbele nieren. De led-dagrijverlichting bevindt zich boven de komplampunits. Ondanks dat de breedte van de X5 nauwelijks is toegenomen, oogt de achterzijde door het gebruik van horizontale lijnen stoerder.

De X5 is de eerste BMW met 'Aero Blades'. Deze verticale luchtgeleiders bij de achteruit sluiten aan op de dakspoiler en  verminderen eveneens de luchtweerstand.

In combinatie met de Air Curtains aan de voorzijde, het Air Breather-systeem en de luchtgeleiders bij de voorwielkasten heeft de nieuwe BMW X5 nu een van de laagste luchtweerstandscijfers in zijn klasse: CW 0,31 (BMW X5 xDrive30d).

Connected Drive

Het interieur van de SUV is ruimer geworden door een andere plaatsing van het dashboard. Opvallend is het 10,25-inch display als integrale component van het iDrive-systeem.

De achterbank is nu in drie delen neerklapbaar, waardoor de bagageruimte kan worden uitgebreid van 650 naar 1.870 liter. Een derde zitrij is optioneel.

Voor de BMW X5 is nu ook het complete scala aan veiligheids- en communicatiesystemen beschikbaar, dat onder de noemer BMW ConnectedDrive valt.

Light spot-functie

Dat zijn onder meer de jongste versie van BMW Head-Up Display met de nieuwe grafische lay-out, BMW Night Vision met detectie van mens en dier, en de unieke Dynamic Light Spot-functie om overstekend wild al vroeg letterlijk in de schijnwerper te zetten.

Ook is vanaf eind 2013 de nieuwe automatische inparkeerhulp BMW Parking Assistant beschikbaar, net als de Traffic Jam Assistant, die bij het rijden in de file tot een snelheid van 40 km/u gas geven, remmen en besturing overneemt.

Viercilinder diesel

De BMW X5 is tot 90 kilogram lichter geworden en dat heeft -in combinatie met de betere luchtweerstand- een gunstig effect op het verbruik.

Ook aanpassingen aan het motormanagement, een achttrapsautomaat, de EcoPro-mode en een start-stopsysteem doen op dat gebied een duit in het zakje.

BMW is vooral trots op de achterwielaangedreven sDrive25d. Deze versie heeft een CO2-uitstoot van slechts 149 g/km. Onder de kap van deze versie ligt een andere noviteit voor de X5, een viercilinder turbodiesel met een vermogen van 218 pk. Deze 25d-versies (ook beschikbaar met xDrive vierwielaandrijving) volgen echter pas later.

Introductie

Bij de introductie is de X5 beschikbaar met drie motoriseringen. De enige benzinemotor vinden we in de 450 pk sterke xDrive50i. De instapdiesel is de 258 pk sterke xDrive30d en de xDrive M50d M Performance is met z'n 381 pk sterke triturbodiesel ook weer van de partij.

De nieuwe BMW X5 staat vanaf 16 november bij de Nederlandse dealers. De prijzen zijn nog niet bekend.

Bekijk foto's van de BMW X5 in groot formaat