BMW en Pininfarina hebben de handen ineen geslagen voor het jaarlijkse Concorse d'Eleganza. Een teaser warmde autoland al op en nu is de Gran Lusso Coupé officieel gepresenteerd.

Vorig jaar toonde BMW een speciale one-off op basis van de Z4 die samen met de ontwerpafdeling van Zagato werd getekend: de Zagato Coupé.

Dit jaar klopt de Duitse autofabrikant aan bij een ander designhuis, in dit geval niemand minder dan Pininfarina. De tekenmeesters van beide kanten zijn druk bezig geweest met deze gigant, de Gran Lusso Coupé. 

"Het geheel is meer dan de som van de delen," schrijft een trotse Fabio Filippini, hoofd van de ontwerpafdeling van Pininfarina in het persbericht. "De auto is getekend met groot wederzijds respect voor beide merkidentiteiten".

We zien een auto met een op het oog erg lange motorkap en wielbasis. In die lange neus ligt overigens een weinig bescheiden krachtbron, een dikke V12. Specificaties meldt BMW nog niet, maar ga er maar van uit dat de Gran Lusso geen trage jongen is.

Sharknose

Wie aan blik werpt op de voorzijde van de Gran Lusso heeft onmiskenbaar een BMW voor zich. We zien een 'sharknose'-snuit met kenmerkende nieren en koplampen waarmee hij prima aansluit bij de rest van de BMW-familie, al zijn ze met net wat meer fantasie vormgegeven.

In de lichtunits boven de brede luchtinlaat branden volwaardige led-lampen. Gaan we verder naar achteren, dan komen bij de c-stijl de bekende Hofmeister-knik tegen. Helemaal achterop is de brede lichtband een van de meest opvallende kenmerken van dit Duits-Italiaanse project. 

Voor een nog dikker voorkomen zorgen speciaal voor de Gran Lusso ontworpen 21-inch lichtmetalen wielen met vijf spaken die zijn uitgevoerd in zwart aluminium en chroom. 

Niet verwonderlijk

Gezien z'n formaat is het niet verwonderlijk dat vier man zonder al te veel moeite in de Gran Lusso kunnen plaatsnemen. BMW belooft dat de achterpassagiers evenveel beenruimte hebben als in een grote sedan.

Het interieur is rijkelijk voorzien van leer en hout dat afkomstig is van een meer dan 48.000 jaar oude Kauri boom die uit de moerassen van Nieuw-Zeeland is opgedoken.

De bekleding wordt met witte led-lampen verlicht en bestaat uiteraard uit de beste materialen die de Duitsers en Italianen voor handen kregen. Net als bij de Zagato Coupé het geval was, verwachten we dat het ook bij deze Gran Lusso bij één exemplaar zal blijven.

Bekijk 15 foto's in groot formaat