Lexus heeft het goed naar z'n zin in het C-segment: na de CT gaat het merk ook een compacte cross-over naar dit segment brengen. We hebben exclusief de eerste foto's van een mule voor de auto.

We benadrukken het nog maar even: deze auto is een mule. Dat betekent dat Lexus op deze manier de techniek van de definitieve cross-over test, maar om pottenkijkers af te leiden het prototype een provisorische CT-huid heeft gegeven. De definitieve auto zal er zonder meer anders uitzien.

Door de andere auto's op de foto weten we ook hoe we deze auto moeten plaatsen. Lexus benchmarkt 'm tegen de Skoda Yeti, Nissan Qashqai en Audi Q3 en dus gaat de SUV bovenin het segment van compacte cross-overs opereren.

Turbomotor

Wat weten we van deze auto? Officieel nog weinig. Maar de website Kaizen Factor heeft onthuld dat Lexus eind 2012 twee namen heeft geregistreerd: NX 200t en NX 300h. Als 'NX' inderdaad de typeaanduiding voor deze auto wordt, betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat Lexus aan de turbomotor gaat (niet noodzakelijk ook een tweeliter) en dat ook de aandrijflijn uit de IS 300h z'n weg vindt naar de compacte SUV.

Die bestaat uit een elektromotor en een 2,5-liter viercilinder.

Automotive News kon na een interview met Lexus-chef Kazuo Ohara al melden dat het merk de NX als concept-car op de Tokyo Motor Show laat zien. De productieversie beleeft volgens hetzelfde magazine z'n debuut op de Salon van Genève van 2014.

Een woordvoerder van Lexus bevestigt dat het inderdaad om een prototype van zijn merk gaat en dat Lexus inderdaad met een compacte cross-over komt. Verdere details kon hij ons niet geven.

Bekijk foto's van de Lexus NX in groot formaat