Volkswagen neemt via een dochter een belang in het Nederlandse bedrijf Greenwheels.

Dat heeft Greenwheels woensdag bekend gemaakt. 

De financieringstak Volkswagen Financial Services AG doet dat samen met Pon Holdings. De bedrijven gaan samen via een joint venture investeren in Greenwheels.

Volkswagen heeft daarbinnen een belang van 60 procent en Pon van 40 procent. De joint venture gaat het bedrijfsmodel van Greenwheels in Europa uitrollen. Er zijn geen bedragen bekend gemaakt.

Interessante groeikansen

“We zien in het 'pay per use' model interessante groeikansen", laat bestuursvoorzitter Frank Witter van het Duitse bedrijf weten. Witter denkt van Greenwheels te kunnen leren hoe je de auto met het openbaar vervoer combineert.

De bedrijven willen inspelen op de behoeftes van klanten over de keuze van auto’s en de gebruiksduur. Volgens Witter is er zeker vraag naar gedeelde auto’s.

"Steeds meer mensen kiezen vandaag de dag voor het kort gebruiken van een auto tegen een vergoeding en kiezen daarmee dus voor een zeer flexibele vorm van mobiliteit.”

Grootste dienstverlener

In Duitsland runt de dochter van Volkswagen al het autodeelproject Quicar. Het bedrijf probeert met deze nieuwe investering over een paar jaar de grootste financiële dienstverlener op het gebied van auto’s te worden.

Pon Holdings, de Nederlandse importeur van Volkswagen, had vorig jaar ook al een belang in Greenwheels genomen. Greenwheels beschikt over ongeveer 2000 auto’s die gedeeld kunnen worden.

Volkswagen Financial Services AG is een volle dochter van Volkswagen. Er werken wereldwijd ruim 8500 werknemers. De financiële dienstverlener beheert een portefeuille van ongeveer 8 miljoen leasecontracten.