De Nissan Leaf is met zijn elektrische aandrijflijn natuurlijk ideaal als zakelijke auto. In New York is men een zestal van deze Japanse EV in taxivorm aan het gieten.

Gisteren liet Michael Bloomberg, burgemeester van New York City, zich achterin een Nissan Leaf naar het Rockefeller Center vervoeren.

Deze mediastunt was het startschot voor een kleine rits Nissans Leaf die als taxi zullen worden ingezet. Niet voor niets werd gisteren uitgekozen als dag van de bekendmaking. Op 22 april 1970 werd door Gaylord Nelson (jawel) de eerste Earth Day gehouden, een dag waarop de natuur en het behoud hiervan centraal staat. 

Eerste kilometers

Nissan heeft zes Leafs naar NYC gezonden. Begin volgende week gaan de elektrische Nissans hun eerste kilometers maken, tegen die tijd zijn namelijk alle laadpalen en snellaadpalen geïnstalleerd. Een jaar lang wordt er gekeken of de EV geschikt is om grootschalig als taxi te worden ingezet.

De vernieuwde Leaf heeft een actieradius van 230 kilometer. Onderzoek heeft uitgewezen dat een taxichauffeur in New York gemiddeld 110 tot 160 kilometer per dag rijdt. Het doel is om ooit een emissievrije taxivloot te realiseren, waarbij de actieradius van de auto's geen belemmering moet zijn voor de taxichauffeurs.

Cursus

Alle deelnemers hebben van Nissan een korte cursus gekregen om ze de meest efficiënte manier van omgang met de Leaf aan te leren. Het is overigens niet voor het eerst dat Nissan zich bemoeit met de taxi's van New York. De NV200 is inmiddels verkozen als opvolger van de welbekende Crown Victoria's. Tegen 2020 moet eenderde van de New Yorkse taxi's emissievrij rondgaan.

Bekijk foto's van de Nissan Leaf in groot formaat