De Japanse autofabrikanten Toyota, Nissan en Honda en Mazda roepen samen wereldwijd 3 miljoen auto's terug naar de garage wegens problemen met de airbag. 

Toyota maakte donderdag bekend wereldwijd 1,73 miljoen auto's terug te roepen, waarvan 580.000 in Noord-Amerika en 490.000 in Europa. In Nederland gaat het om enkele tienduizenden auto's.

Volgens Toyota zijn er geen ongevallen of verwondingen bekend door het defect. Het gaat bij Toyota om auto's die gebouwd zijn tussen november 2000 en maart 2004.

Nederland

In Nederland moeten circa 20.000 Toyota's terug naar de garage. Klanten zullen persoonlijk op de hoogte worden gebracht en de problemen zullen gratis worden verholpen, aldus een woordvoerder van Toyota.

Het Japanse bedrijf maakte vorig jaar november nog bekend 2,77 miljoen auto's terug te halen en in oktober werden 7,43 miljoen voertuigen teruggehaald door Toyota.

In januari van dit jaar werden bijna een miljoen auto's teruggeroepen.

Honda

Bij Honda gaat het om 1,14 miljoen auto's wereldwijd. In Nederland moeten 695 Honda's naar de garage. Door Nissan worden 480.000 auto's teruggeroepen, waarvan maximaal 8900 in Nederland.  

Mazda haalt wereldwijd meer dan 45.000 voertuigen terug.

Door een probleem met een onderdeel in de airbag bestaat de kans dat die spontaan kan opblazen of dat de veiligheidsriemen worden aangetrokken. Ook kan de airbag bij een aanrijding niet optimaal functioneren en zelfs scheuren. De airbags werden gemaakt door het Japanse bedrijf Takata.