De verkoop van occasions in Nederland daalt aanzienlijk minder hard vergeleken met die van nieuwe auto's.

In totaal werden er in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 461.000 tweedehandsjes verhandeld, 3,7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie.

Het aantal verkochte nieuwe auto's dook in het eerste kwartaal met ruim 30 procent omlaag tot 115.843 stuks, maakte brancheorganisatie Bovag vorige week bekend.

''In crisistijd laten mensen zich toch meer leiden door hun portemonnee. Met een tweedehands heb je lagere afschrijvingskosten en mensen willen toch mobiel blijven'', zegt Paul de Waal van de Bovag. Consumenten zijn volgens hem vooral op zoek naar kleine, zuinige occasions, net zoals dat bij de nieuwe auto's het geval is.

Autobedrijven

Het aantal verkochte tweedehands auto's door autobedrijven aan consumenten daalde in de eerste drie maanden van dit jaar met 3,7 procent tot ruim 260.100. Onderling verhandelde consumenten dik 184.500 auto's, 3,5 procent minder dan vorig jaar.

De tweedehandsautomarkt is een stuk stabieler en ongeveer 4 keer zo groot als de markt voor nieuwe auto's. De prijzen van occasion blijven volgens De Waal de laatste tijd aardig op peil.

Dat komt vooral doordat het aanbod van tweedehands is afgenomen. De oorzaak daarvan is weer dat er minder (ex)lease auto's op de markt komen en omdat de export van gebruikte auto's de laatste jaren juist flink is toegenomen. Vorig jaar werden er ruim 1,8 miljoen gebruikte wagens verkocht, zo'n 3 procent minder dan in 2011.

De verkoop van nieuwe auto's staat al tijden onder druk door het aanhoudende lage consumentenvertrouwen en de dalende koopkracht. Mede daardoor ging de nieuwverkoop vorig jaar met bijna 10 procent omlaag tot 502.544 stuks. Vooral de vraag naar grotere dure auto's is door de crisis sterk afgenomen.

Bekijk 2 foto's in groot formaat