Volvo zal auto's met meer dan vier cilinders snel aan banden leggen. De nieuwe motoren krijgen vier pitten en drukvulling, samen met een nieuw injectiesysteem.

Deze herfst legt Volvo nieuwe motoren in z'n modellen, die ontwikkeld zijn volgens VEA (Volvo Engine Architecture).

De nadruk ligt meer dan ooit op een laag verbruik. Gedaan is het met de grote blokken met een grote hoeveelheid cilinders. We gaan voor geblazen vierpitters, nu ook volgens Volvo dus de toekomst.

i-ART technologie

De nieuwe VEA-blokken zijn Volvo's eerste motoren die voorzien zijn van i-ART technologie. In tegenstelling tot een de gebruikelijke enkele sensor voor de cilinders, kan i-ART continue de benodigde brandstof per cilinder monitoren en waar nodig aanpassen. Het brandstofverbruik moet hier aanzienlijk mee kunnen worden verminderd.

"Door de combinatie van de i-ART technologie en de naar 2.500 bar verhoogde injectiedruk, heeft Volvo een tweede doorbraak in de dieselwereld in handen," zegt Derek Crabb, hoofd van de motorenontwikkelingstak van Volvo.

Hij vergelijkt het nieuwe systeem zelfs met de impact die de lambda-sensor voor de katalysator heeft gemaakt in 1976.

Kleine computer

"Elke injector beschikt over een kleine computer, die de injectiedruk in de gaten houdt. De informatie wordt door i-ART gebruikt om de ideale hoeveelheid brandstof af te meten en te injecteren bij elke ontstekingscyclus," aldus Crabb.

In de herfst van dit jaar moet het systeem z'n weg vinden naar alle nieuwe Volvo's met een zelfontbrander onder de kap. De introductie gaat hand in hand met de komst van een nieuwe achttraps automaat.

Bekijk 4 foto's in groot formaat