Mercedes-Benz heeft plannen voor een compacte auto die tussen de Smart en de A-klasse in moet komen.

Dat meldt Automotive News Europe. Voor de ontwikkeling van deze plannen hebben de Duitsers de hulp van Renault-Nissan ingeroepen.

De nieuwe auto, die naar de naam X-klasse zou moeten gaan luisteren, is bedoeld als concurrent voor BMW’s Mini-modellijn, aldus ons Duitse zusterblad AutoBild.

Het eerste wapenfeit van de X-klasse zal volgens Autobild een crossover zijn, een rivaal voor Audi’s Q2. Hij zou gebaseerd zijn op de Renault Captur en voor 2018 op de rol staan. Daarna volgt naar verluidt een compacte MPV-achtige, zeg maar een kleinere versie van de B-klasse. De volgende generatie van de Renault Clio fungeert volgens het bericht van AutoBild als basis.

Krimpen

De X-klasse modellijn moet volgens Autobild een volledig nieuwe zijn. Er zou dus geen sprake zijn van gefacelifte types van Renault of Nissan. Mercedes heeft wel overwogen de A-klasse te doen krimpen om te komen tot de X-klasse, maar de firma heeft het plan uit kostenoogpunt al snel laten varen.

Ook de volgende generatie Smart heeft met z’n motor achterin een te weinig flexibele architectuur om als basis te dienen voor een eventuele X-klasse. Voor wat betreft de motoren kiest Mercedes voor drie- en viercilinder- benzine- en dieselmotoren, en die worden volgens het Automotive News Europe-bericht gekoppeld aan voorwielaandrijving.  

Speculatie

Daimler, het moederconcern van Mercedes-Benz doet de hele zaak overigens af als speculatie en geeft verder geen commentaar op de eventuele komst van een X-klasse.

De Nederlandse importeur van Mercedes-Benz stelt desgevraagd helemaal geen informatie te hebben over een nieuw Mercedes-model aan de onderkant van de modellenrange.