Als een uurtje rijden in een vrachtwagen onderdeel zou worden van het lespakket voor rijbewijs B zou het een stuk veiliger worden op de weg.

Dat is althans de conclusie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, die het concept onderzocht.

De stichting, die het onderzoek uitvoerde op verzoek van Transport en Logistiek Nederland (TLN), ziet bij de praktische uitvoering van dit concept twee mogelijkheden. De eerste is dat de leerling als passagier meerijdt in een vrachtwagen en zo in het echt kennismaakt met de situatie van de chauffeur.

De tweede optie is een ritje in de rijsimulator, waarbij die simulator de mogelijkheid moet bieden te wisselen tussen de positie van automobilist en die van vrachtwagenchauffeur.

Minder ongelukken

Het onderzoek kwam tot stand naar aanleiding van het feit dat automobilisten die in het bezit zijn van een vrachtwagenrijbewijs minder vaak betrokken zijn bij ongelukken tussen een auto en een vrachtwagen.

Kanttekeningen hierbij zijn dat die automobilisten ook minder betrokken zijn bij andere typen ongevallen en dat het vaak om beroepschauffeurs gaat die veel kilometers maken. Het effect van de ‘vrachtwagen-rijles’ tijdens de opleiding is dus moeilijk te voorspellen.

Bekijk 2 foto's in groot formaat