Het is 25 jaar geleden dat de eerste stationwagen van BMW 3-serie Touring, op basis van de E30, in Nederland op de markt kwam. 

Het concept 'stationwagen' kwam bij BMW voor het eerst tot leven in de vorm van de E30. Van de 02-serie was wel een versie met de naam 'Touring', maar dat was een soort shooting brake.

De E30 was een echte stationwagen, met vijf deuren en een relatief grote bagageruimte.

Relatief, inderdaad, want de 3-serie Touring was een van de eerste ‘wagons’ waarbij minstens net zoveel aandacht uitging naar de uitstraling als naar de ruimte. De lifestyle stationwagen was geboren.

Privéproject

De auto leek van achteren duidelijk op de sedan, en dat had een reden. Volgens de overlevering kwam de E30 Touring tot stand doordat een medewerker van de fabriek een ruime gezinsauto nodig had, maar dat niet vond bij ‘zijn’ merk.

Daarom kocht hij een 3-sedan met achterschade en bouwde zijn eigen stationwagen. Het gevolg laat zich raden: toen het management de auto onder ogen kreeg werd besloten het ding te gaan bouwen. De productieversie werd eind 1987 geïntroduceerd en maakte in de eerste maanden van het jaar daarop zijn debuut op de Nederlandse markt.

Vier generaties

Inmiddels zijn we vier generaties verder. Na de E30 volgde de E36, die weer werd opgevolgd door de E46, gevolgd door de E90 en recent generatie F30. Zeker in Nederland is de Touring inmiddels minstens zo’n geijkte keuze als de sedan.

Eén versie hebben de liefhebbers altijd gemist van de kleinste touring: de M3. Terwijl er van de M5 eind jaren ’80 wel een versie met extra laadruimte kwam, bleef het compactere model tot op de dag van vandaag verstoken van zo’n sportieve uitvoering. 

Bekijk foto's van de BMW 3-serie in groot formaat