AMSTERDAM - Sportwagenfabrikant Spyker is twee weken na de beursgang al uit de gratie van beleggers. Na de glamoureuze introductie op Beursplein 5 is de koers van het aandeel met een circa eenvijfde gedaald. De onderneming relativeert de daling, de beleggers spreken van een mislukking.

Sinds het debuut eind mei maakt Spyker een gestage koersval door waarbij de verliezen steeds groter werden. Donderdag verloor het aandeel bijna 10 procent en vrijdag in de ochtend zette die daling met hetzelfde tempo door. Korte tijd kostte een aandeel zelfs minder dan 11 euro, maar grote aankopen trokken het aandeel weer boven de 12 euro-grens. Dat is 20 procent onder de introductieprijs van 15,50 euro.

Niet geslaagd

"Het is op z'n zachtst gezegd geen geslaagde emissie", aldus een effectenhandelaar vrijdag. "Als je met een prijs van 15,50 naar de beurs gaat en je staat na twee weken rond de 12 dan moet je concluderen dat het aandeel te duur op de markt is gebracht." Toch is volgens de beurskenner het effect beperkt. "Het is voor beursbegrippen een heel klein fonds. Maar als het groter was, was het een drama geworden."

Beleggersvereniging VEB stelde kort na de beursgang dat een investering in Spyker erg speculatief is en vergeleek de Nederlandse autofabrikant met cd-producent Docdata en versnellingsbakontwikkelaar Antonov. Die bedrijven gingen in de jaren negentig naar de beurs zonder producten te hebben geproduceerd. Spyker heeft nog nauwelijks exemplaren gemaakt en verkocht.

Ook op de verschillende discussiefora voor beleggers op internet overheerst cynisme. "In mijn ogen is beursgang van Spyker een enorme mislukking en het was reeds lang tevoren duidelijk dat die mislukking eraan zat te komen" en "op naar de 10 euro" schrijven twee beleggers. Op een andere internetpagina is een discussie begonnen met de vraag wanneer het aandeel een 'pennystock' zal zijn, een aandeel met een koers onder de 1 euro.

Verkopers

Dat de introductieprijs te hoog zou zijn geweest, doet topman en grootaandeelhouder Victor Muller vanuit China af als niet relevant. "Als de koers nu op 20 euro zou staan, zou iedereen zeggen dat de introductieprijs te laag was." Hij reageert laconiek op de koersval. "Het is heel simpel, er zijn meer verkopers dan kopers."

Toch denkt Muller dat een kritische pers ook een rol speelt. Hij oogstte veel kritiek met zijn aandelenemissie omdat Spyker niet op de beurs zou horen te staan. "Daar ben ik het niet mee eens. Euro NM, de beurs voor startende ondernemingen, is juist gemaakt voor bedrijven zoals Spyker"

"Ik vind de koersdaling niet leuk, want ik ben veruit de grootste aandeelhouder. Het enige wat ik kan doen is een goede performance neerzetten", aldus de Spyker-topman, die deze week China voor zijn product probeert te interesseren. Onderhandelingen met potentiële verkooppunten in Peking zijn al geopend.