Vorige week was er op het front in Bochum een flinke tegenslag, maar Opel zet z’n plannen voor reorganisatie elders wel door. 

IG Metall, de werknemersvakbond, heeft z’n zegen gegeven voor de plannen, zodat Opel nu verder kan gaan met de sanering van het bedrijf.

In een poging halverwege dit decennium weer financieel gezond te zijn, gaat Opel het Deutschland Plan doorvoeren.

Dat is een pakket aan afspraken die de autofabrikant heeft gemaakt om zowel de verkopen omhoog te stuwen als de kosten terug te dringen. Als onderdeel van dat plan heeft Opel onder meer afgesproken tot eind 2016  geen werknemers meer de deur te wijzen in de fabrieken in Rüsselsheim, Eisenach en Kaiserlautern.

Loonsverhoging

Op hun beurt zien de werknemers daar af van loonsverhoging in de komende periode. De grootste vakbond IG Metall heeft nu ook z’n goedkeuring aan die plannen gegeven, zodat de reorganisatie definitief doorgang kan vinden.

Een belangrijke stap, want nu kan het merk de komende jaren hopelijk in relatieve rust de weg naar winstgevendheid gaan zoeken. Afgelopen jaar draaide Opel in verlies van zo’n 1,4 miljard euro, dat was 13e jaar op rij dat er rode cijfers werden geschreven.

Een poging om tot een deal te komen met medewerkers van de fabriek in Bochum ketste vorige week af. Opel had de medewerkers daar aangeboden om de faciliteit, waar de Zafira wordt gebouwd, op kleinere schaal verder te laten gaan als onder meer onderdelendepot. Daarmee zouden 1.200 van de  3.300 banen gered kunnen worden, maar de werknemers wezen het voorstel massaal af.

Daardoor gaan eind 2014 al de poorten definitief dicht.