De brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging denken dat er dit jaar nog minder auto's worden verkocht dan het aantal waarvan ze eerder uitgingen. 

De voorspelling is bijgesteld wegens tegenvallende verkoopcijfers in de eerste maanden van het jaar. Dat hebben de organisaties dinsdag bekendgemaakt.

De prognose voor het aantal verkochte personenauto’s in 2013 is met bijna 15 procent verlaagd van 480.000 stuks naar 410.000. 

Verkoop ingezakt

Vorige maand gingen de autoverkopen sterk omlaag, met bijna 27 procent ten opzichte van februari 2012. In januari stortte de autoverkoop in met 31,5 procent.

''We wisten dat het niet goed ging, we zijn iets te optimistisch geweest'', zegt Harald Bresser van de RAI.

Vorig jaar ging de verkoop van nieuwe auto's ten opzichte van het voorgaande jaar met bijna 10 procent omlaag tot 502.544 stuks.

Consumenten voorzichtig

De autoverkoop staat volgens Bresser vooral onder druk door een gebrek aan consumentenvertrouwen. Zowel bedrijven als particulieren stellen de aankoop van een auto uit.

Vooral de grotere dure auto's rollen steeds minder vaak de showrooms uit. ''Er zijn mensen die een BMW 5-Serie inleveren voor een Opel Ampera omdat ze van 25 procent bijtelling naar 0 procent bijtelling willen gaan. Mensen kijken steeds meer naar wat kost hij me per maand in mijn portemonnee'', weet de zegsman.

Bresser voorziet dan ook dat er tegen het einde van dit jaar een run ontstaat op elektrische auto's en plug-in hybrides, auto's die dit jaar nog onder een gunstig fiscale bijtellingstarief vallen. Volgend jaar wordt die regeling aangescherpt.