Fiat ziet het aantal orders voor de 500L licht uitstijgen boven de verwachtingen. In de Servische fabriek wordt al hard gewerkt aan de eerste 40.000 exemplaren.

Antonio Cesare Ferrara, directeur van Fiat Automobili Srbija vertelt: “We hebben tussen september en februari 40.000 orders voor de 500L mogen noteren, terwijl we nog bezig zijn het aantal varainten uit te rollen, inclusief een Amerikaanse versie.”

Tegenover journalisten in Belgrado liet Ferrara zich afgelopen vrijdag ontvallen dat de Fiat-fabriek in Servië licht boven de gestelde productietarget zit. “Fiat zal blijven investeren in de joint venture die het heeft met de Servische overheid, en meer dan zeshonderd banen extra scheppen”, meldt Ferrara. Op dit moment biedt de Fiat-fabriek in Servië aan 2.500 mensen werk.

Vrijhandelsverdrag

De auto’s die de Servische fabriek in Kragujevac verlaten, zijn grotendeels bedoeld voor de West-Europese markt. De Russische markt zit nog op slot voor de 500L, maar als Servië Rusland weet te overtuigen dat het het vrijhandelsverdrag dat tussen beide landen geldt ook op auto’s van toepassing moet laten zijn, dan heeft Fiat invoerrechtenvrij toegang tot de Russische markt, wat de verkopen een extra boost kan geven.

De Fiat 500L verving in November vorig jaar de Idea. De Verenigde Staten moeten nog kennismaken met de ‘opgepompte’ 500, en gaat dat komend voorjaar doen. Maar nog voordat de 500L de grote oversteek maakt, introduceert Fiat naar verluidt de Trekking-variant van de auto, een crossover, en een zevenzitsversie, 500XL genaamd.